Scoala de Soferi Gabix

Date de contact

Scoala de soferi Gabix, Brasov, Str. Grivitei, nr. 33 Vezi locatia

0728994262

gabixeducation@gmail.com

Conducere defensiva in anotimpul rece

conduita preventiva

Conduita preventiva

in anotimpul rece

 

Conduita preventiva in anotimpul rece este cruciala pentru a naviga in siguranta prin provocarile specifice iernii, cum ar fi zapada, gheata, poleiul, vantul puternic si ceata. Aceste conditii meteorologice aduc cu ele un set unic de factori de risc, necesitand masuri de precautie adecvate pentru a asigura siguranta atat a conducatorului auto, cat si a pasagerilor.

 
Factori de Risc

Conditiile de iarna pot afecta semnificativ performanta vehiculului si siguranta drumului. Printre principalele riscuri se numara:

 • Reducerea aderentei rotilor: Pe zapada, aderenta poate scadea cu 2-3 ori, iar pe polei, pana la 8 ori. Acest lucru mareste spatiul necesar de oprire, care se poate dubla sau chiar tripla.
 • Stabilitate redusa: Atat stabilitatea transversala, cat si cea longitudinala a vehiculului sunt vizibil diminuate, ceea ce creste riscul de derapaj.
 • Vizibilitate redusa: Conditiile de iarna pot reduce semnificativ vizibilitatea, dificultand identificarea timpurie a pericolelor.
  Rezistente mari la inaintare: Zapada si gheata pot creste rezistenta la inaintare, afectand eficienta consumului de combustibil si performanta vehiculului.
 • Ingustarea carosabilului: Acumularile de zapada si gheata pot reduce latimea efectiva a drumului, limitand spatiul disponibil pentru navigare.
 • Dificultati la pornirea motorului si la manevrele de plecare si oprire: Temperaturile scazute pot afecta performanta motorului si eficienta sistemului de franare.
Masuri de combatere a riscurilor

Pentru a contracara aceste riscuri, urmatoarele masuri preventive sunt esentiale:

 • Pregatirea autovehiculului: Este vital sa se verifice si sa se pregateasca autovehiculul pentru iarna, inclusiv instalatia de incalzire, sistemul de racire, franele, climatizarea si sistemul de rulare. Anvelopele de iarna sunt esentiale pentru a imbunatati aderenta pe zapada si gheata.
 • Reducerea vitezei: Adaptarea vitezei la conditiile drumului este cruciala pentru a asigura ca vehiculul poate fi oprit in siguranta, indiferent de conditiile de aderenta.
 • Evitarea manevrelor bruste: Comenzile vehiculului, cum ar fi directia, acceleratia si franarea, trebuie operate cu grija pentru a preveni derapajul.
 • Atentie la factorii care favorizeaza derapajul: Anvelopele uzate sau necorespunzatoare, reglarea incorecta a fortei de franare si manevrarile bruste ale volanului sunt doar cateva dintre cauzele comune ale derapajului. Este important sa se efectueze verificari si intretinere regulata a vehiculului pentru a reduce aceste riscuri.
 • Gestionarea derapajelor: In cazul unui derapaj, nu se recomanda franarea brusca. In schimb, se incearca redresarea vehiculului prin manevrarea fina a volanului in directia in care a derapat partea din spate a vehiculului.

Adoptand aceste masuri de precautie, conducatorii auto pot creste semnificativ siguranta pe drumurile de iarna. Este esential sa se acorde atentie sporita conditiilor meteorologice si sa se ajusteze comportamentul de conducere corespunzator, pentru a naviga in siguranta prin provocarile sezonului rece.

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate* *